flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухилення від мобілізації – карається законом!

24 жовтня 2023, 15:09

Чернівецьким апеляційним судом залишено в силі вирок Кіцманського районного суду яким засуджено до реальної міри покарання за ухилення від мобілізації громадянина Т.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, керуючись  Конституцією України, 24 лютого 2022 року Указом Президента України в Україні оголошено загальну мобілізацію.

Так, громадянин Т відповідно до ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», будучи військовозобов`язаним, прибув до третього відділу Чернівецького РТЦК та СП, де пройшов медичну комісію.

Працівниками третього відділу Чернівецького РТЦК та СП останньому було вручено повістку та мобілізаційне розпорядження з вимогою про прибуття до третього відділу Чернівецького РТЦК та СП для подальшого проходження служби в Збройних силах України  (далі – ЗСУ).

Однак, громадянин Т, достовірно знаючи про загальну мобілізацію, з метою ухилення від призову, діючи умисно, усвідомлюючи свої дії, не маючи права на відстрочку, без поважних причин не прибув до третього відділу Чернівецького РТЦК та СП. Відповідно, не був зарахований в команду військовослужбовців та не відправлений в навчальний центр ЗСУ для подальшого проходження військової служби.

 Таким чином, громадянин Т вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 336 КК України, а саме: ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Розглянувши справу у судовому засіданні, взявши до уваги усі пояснення, аргументи та факти, суд визнав громадянина винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України. Ухилянт подав апеляційну скаргу на рішення суду.

Проте, ухвалою Чернівецького апеляційного суду апеляційну скаргу залишено без задоволення, а вирок Кіцманського районного суду – без змін.

За ухилення від мобілізації  громадянин Т. проведе у місцях позбавлення волі 1 рік та 6 місяців.