flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок внутрішнього трудового розпорядку суду

22 серпня 2023, 15:19

                                                                                          Затверджено:

                                                                                          Наказом  голови суду

                                                                                          №21 від 21.11.2019 р.

 

Правила внутрішнього трудового розпорядку

для працівників  Кіцманського районного суду Чернівецької області

  1. Загальні положення
  2. Правила внутрішнього трудового розпорядку мають на меті зміцнення трудової і виконавської дисципліни, правильну організацію праці, повне і раціональне використання робочого часу, високу якість роботи, творчий підхід до виконання службових обов’язків працівниками Кіцманського трайонного суду Чернівецької області (далі суд).
  3. Питання, пов’язані із застосуванням цих правил, вирішуються керівництвом суду в межах наданих йому прав, відповідно до Конституції України, законів України „Про державну службу”, „Про судоустрій і статус суддів”, Кодексу законів про працю України.
  4. Ці правила внутрішнього трудового розпорядку розроблені відповідно до ст.ст.141, 142 Кодексу законів про працю України, з врахуванням норм законодавства про державну службу та законодавства про судудустрій і статус суддів, і поширюються на всіх працівників (в тому числі працівників патронатної служби) та суддів суду,  незалежно від порядку їх призначення на посаду. Недотримання або порушення зазначених правил є підставою для застосування до винних осіб відповідальності, передбаченої чинним законодавством.
  5. Порядок прийняття та звільнення працівників суду
  6. Призначення працівників апарату суду здійснюється на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України про державну службу в порядку, визначеному законодавством по державну службу.
  7. Призначення суддів здійснюється відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Конституції України.
  8. Призначення помічників суддів здійснюється відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», положення про помічника судді, за поданням відповідного судді, на період його повноважень.
  9. Право на працю реалізується шляхом укладення трудового договору.
  10. Прийом, переведення, звільнення з роботи оформляється наказом або розпорядженням керівника апарату суду, у якому вказується посада, на яку призначається працівник, згідно із штатним розписом та умови оплати праці (наказ або розпорядження доводиться до відома працівника під розпис).
  11. Державні службовці, які вперше призначаються на посаду складають Присягу державного службовця, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці.
  12. При укладенні трудового договору особа, яка призначається на посаду повинна подати :
  • трудову книжку, оформлену в установленому порядку (для осіб, звільнених з лав Збройних Сил України, окрім того, військовий квиток);
  • паспорт;
  • диплом або інший документ, що засвідчує відповідну освіту чи професійну підготовку (при прийомі на роботу, яка потребує спеціальних знань);
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номеру;
  • декларацію про доходи (окрім службовців).
  1. При прийомі на роботу чи при переведенні працівника, у встановленому законом порядку, на іншу посаду головний спеціаліст по роботі з пероналом суду зобов’язаний:
  • ознайомити працівника з функціональними обов’язками, правилами внутрішнього трудового розпорядку, обмеженнями, які передбачені для державних службовців статтею 5 Закону України „Про боротьбу з корупцією”, статтею 8 Закону України «Про державну службу», умовами оплати праці, роз’яснити його права та обов’язки;
  • провести інструктаж з техніки безпеки, гігієни праці і протипожежної безпеки.
  1. На всіх працівників, які пропрацювали більше 5 днів, ведуться трудові книжки у порядку, встановленому чинним законодавством.
  2. Припинення трудового договору може мати місце тільки на підставах, передбачених чинним законодавством України. Крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України, державна служба припиняється у випадках, передбачених розділом ІХ  Закону України „Про державну  ”.
  3. У день звільнення працівнику видається його трудова книжка з внесенням до неї запису про звільнення та провадиться з ним остаточний розрахунок. Днем звільнення вважається останній день роботи.

III. Основні обов'язки працівників суду.

  1. Основними обов'язками посадових осіб районного суду відповідно до статті 8 Закону України „Про державну службу ” є:
  • додержання Конституції і законів України, діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України,;
  • додержання прав та свобод людини і громадянина;
  • збереження державної таємниці, інформації про громадян, що стала їм відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків, а також іншої інформації, яка згідно із законом не підлягає розголошенню;
  • постійне вдосконалення організації своєї роботи, підвищення професійної кваліфікації;
  • сумлінне ставлення до виконання службових обов'язків, ініціативність і творчість у роботі;
  • запобігання виникненню реального , потенційного конфлікту  інтересів під час проходження державної служби;
  1. Основними обов’язками всіх працівників є:
  • працювати чесно і сумлінно, дотримуватись дисципліни праці;
  • працівник повинен діяти у межах своїх повноважень;
  • у разі одержання доручення, яке суперечить чинному законодавству працівник зобов’язаний невідкладно, в письмовій формі, доповісти про це посадовій особі, яка дала доручення, а у разі наполягання на його виконанні – повідомити вищу за посадою особу;
  • працювати чесно та сумлінно, додержуватись дисципліни праці, своєчасно і точно виконувати розпорядження голови суду, керівника апарату суду, раціонально використовувати робочий час, не заважати іншим працівникам виконувати їх службові обов’язки;
  • підвищувати продуктивність праці, своєчасно і якісно виконувати доручену роботу;
  • додержуватись вимог охорони праці, гігієн праці та протипожежної безпеки;
  • утримувати своє робоче місце у чистоті та порядку, дотримуватись установленого порядку збереження матеріальних цінностей та документів;
  • бережно ставитись до майна та обладнання, забезпечувати їх збереження.
  1. Основні обов'язки керівництва суду
  2. Керівництво суду зобов'язується:
  • створити необхідні умови для плідної праці працівників усіх категорій, щоб працівник мав закріплене за ним робоче місце, своєчасно отримував завдання і знайомився з умовами його виконання, мав здорові й безпечні умови праці, необхідні матеріали та обладнання;
  • створити умови для підвищення продуктивності праці;
  • сприяти запровадженню нових прогресивних методів та форм роботи;
  • виплачувати заробітну плату в обумовлені строки;
  • забезпечувати належне дотримання дисципліни праці, постійно вести роботу по її зміцненню, раціонально використовувати трудові ресурси;
  • дотримуватись вимог Законів України „Про судоустрій мі статус суддів”, „Про державну службу” та законодавства про працю;
  • постійно контролювати знання та виконання працівниками вимог інструкцій по охороні праці та протипожежній охороні;
  • підвищувати роль морального стимулювання праці, заохочувати працівників, забезпечувати поширення передового досвіду роботи;
  • забезпечувати систематичне підвищення кваліфікації працівників;
  • у відповідних випадках вирішувати питання про підвищення рангів державним службовцям;
  • надавати працівникам щорічні та додаткові відпустки згідно із Законами України „Про відпустки” , „Про державну службу”, «Про судоустрій і статус суддів»  та затвердженим графіком відпусток на відповідний рік.
  1. Робочий час і час відпочинку
  2. Для працівників суду встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями - субота, неділя.
  3. Тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
  4. Для всіх працівників апарату суду встановлюється такий час початку і закінчення роботи та перерви на обід:
  • початок роботи о 8.30;
  • перерва на обід з 13.00 -13.30;
  • закінчення роботи о 17.00 (в п’ятницю о 16.00).
  1. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників відповідно до законодавства про працю скорочується на 1 годину.
  2. Для виконання невідкладної і непередбаченої роботи працівники суду зобов’язані за розпорядженням голови суд або керівника апарту суду з’явитися на роботу у вихідні, святкові та неробочі дні, робота за які компенсується відповідно до чинного трудового законодавства.
  3. Облік робочого часу на кожного працівника ведеться відповідно до табеля обліку робочого часу, який ведеться головним спеціалістом по роботі з персоналом. Працівник, який з’явився на роботу у нетверезому стані, не допускається до роботи в цей день і питання про його відповідальність вирішуються відповідно до чинного законодавства.

У випадку несвоєчасної явки на роботу або дострокового залишення свого робочого місця особа, що провинилася, надає письмове пояснення та до неї застосовуються передбачені законодавством заходи дисциплінарного впливу.

  1. Усі працівники виконують свої службові обов’язки, як правило, в закріплених за ними робочих кімнатах (кабінетах), в інших призначених для цього приміщеннях.
  2. За рішенням голови суду або керівника апарату суду, у зв’язку з невідкладною службовою потребою, працівник може бути відкликаний за його згодою із щорічної основної та додаткової відпустки. Частина невикористаної відпустки надається у будь-який інший час відповідного року чи приєднується до відпустки у наступному році.
  3. Заохочення за успіхи в роботі
  4. За сумлінне виконання трудових обов'язків, бездоганну роботу та підвищення її якості, за інші досягнення в роботі застосовуються такі види заохочення:
  • преміювання;
  •  встановлення надбавки за високі досягнення в роботі ;
  • присвоєння чергового рангу достроково у межах відповідної категорії посад (для державних службовців);

 

VII. Відповідальність за порушення трудової та виконавчої дисципліни

  1. За порушення працівником трудової або виконавчої дисципліни до працівника може бути застосовано дисциплінарне стягнення, передбачене чинним законодавством про працю:

 * зауваження;

 * догана;

 * попередженя про неповну службову відповідність;

* звільнення;

  1. Дисциплінарні стягнення застосовуються до працівників суду за невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків, перевищення своїх повноважень або скоєння вчинків, які дискредитують та підривають авторите судової влади .
  2. Незалежно від накладення дисциплінарного стягнення або застосування заходів дисциплінарного впливу (для державних службовців) керівник апарату суду має право позбавити працівника премії частково чи повністю за допущене порушення трудової, виконавчої дисципліни, невиконання функціональних обов’язків, низьку ефективність праці.
  3. Дисциплінарне стягнення застосовується після виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не враховуючи відсутності працівника на роботі у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.
  4. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

До накладення стягнення від порушника трудової або виконавчої дисципліни повинно бути отримане пояснення в письмовій формі. Відмова працівника від надання письмового пояснення оформлена актом не може бути перешкодою для накладення стягнення.

  1. Дисциплінарне стягнення оголошується в наказі керівника апарату суду і доводиться до працівника під розписку.
  2. Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.
  3. Якщо працівник не допускав нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути зняте до закінчення одного року.
  4. При наявності дисциплінарного стягнення або заходів дисциплінарного впливу преміювання працівника не здійснюється.

Ці Правила доводяться до відома всіх працівників суду  під особистий підпис та розміщуються у доступному для всіх працівників місці.